За изработката на оваа салата, потребни ни се:
- 800г урда (несолена),
- 400г сирење,
- 250г маргарин,
- 100г сецкана шунка,
- 100г потпечен сусам,
- 1 врзоп сецкан магдонос,
- 100г сецкани ореви и
- 3 лажици Баш Ајвар.
Маргаринот се мати убаво со миксер и во него се додаваат урдата и мешаме додека добиеме хомогена смеса. Потоа, истата смеса се дели на 3 дела.
Во првиот дел, кој што ќе ни биде основата, се додава потпечениот сусам и се реди во подмачкан правоаголен сад. Во другиот дел се ставаат 3-те лажици БАш Ајвар и се нанесува брз првиот ред. Во третиот се додаваат магдоносот, шунката и оревите и се нанесуваат врз вториот ред.
Се остава во фрижидер да се олади и да се зајакне структурата, а потоа се сече на правоаголници и се сервира како предјадење.